OS X Yosemite: gloednieuw, maar toch vertrouwd
OS X Yosemite: gloednieuw, maar toch vertrouwd
De nieuwste versie van Apple-besturingssysteem is 17 oktober gratis beschikbaar gekomen. Yosemite biedt een nieuw uiterlijk, nauwere samenwerking met iOS en verbeterde apps. Maar OS X is en blijft een systeem speciaal voor desktops en laptops.
Apple brengt jaarlijks een nieuwe grote versie van zijn besturingssysteem OS X uit. Yosemite is de nieuwste variant, en is zowel in uiterlijk als in functies een grotere sprong vooruit dan Mavericks dat vorig jaar verscheen.
Het eerste dat opvalt wanneer je Yosemite op je Mac installeert is het nieuwe uiterlijk. Sinds versie 10.5 Leopard in 2007 verscheen bleef het uiterlijk van OS X min of meer hetzelfde. Grijze vensterbalken en glanzende knoppen waar diepte in leek te zitten zetten de toon. Dat is nu volledig veranderd. In navolging van iOS is ook OS X platter, strakker en witter geworden. Systeem-lettertype Lucida Grande is vervangen door de letter Helvetica Neue. Die letter is wat smaller, en vooral op nieuwere Macs met retina-scherm mooi en goed leesbaar. Knoppen zijn plat met duidelijke zwart-witte opdruk, wat het systeem een meer uniform uiterlijk geeft. Vensterbalken zijn transparant geworden, en tonen bij scrollen onderliggende beelden. Dat geeft Yosemite vooral op kleinere schermen een wat ruimtelijker gevoel.
Daarnaast zijn de knoppen en menubalken smaller geworden. Dat zorgt dat er meer ruimte overblijft voor de inhoud van apps. Ook dat maakt dat Yosemite ruimtelijker aanvoelt. Zijbalken van veel apps zijn daarnaast transparant geworden, en tonen als een soort matglas de onderliggende apps of het bureaublad. Volgens Apple moet ook dat voor een ruimtelijker gevoel zorgen, maar afhankelijk van wat er achter zo’n transparante app staat kan het ook verwarrend of afleidend overkomen.
Het bekende dock van OS X is ook plat geworden. In het verleden had het dock de vorm van een soort glanzende plank die de diepte in ging. Nu is de balk met apps een rechtopstaande, transparante reep. Die past goed bij het nieuwe uiterlijk, en bij de nieuwe app-iconen die zowel Apple als veel app-ontwikkelaars ter ere van Yosemite hebben ontworpen. Die iconen zijn simpeler, platter en daardoor duidelijker herkenbaar. Het uiterlijk maakt Yosemite moderner en misschien wat minder speels, maar het voelt onmiskenbaar aan als een nieuw hoofdstuk in hetzelfde boek.
Wie dat wil kan OS X nu gebruiken in een donkere stand. Vensterbalken, de menubalk en het dock zijn dan donker transparant, alle iconen zijn wit op zwart. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn tijdens werken bij weinig licht. Sowieso is Yosemite met zijn nieuwe lichte uiterlijk wel erg wit geworden, de keuzevrijheid is dus erg welkom.